Heb je voor het eerst in je leven te maken met gehoorproblemen? Dan ga je waarschijnlijk eerst op zoek naar een gehoortest online diagnose, om zo snel mogelijk te weten te komen hoe het er voor staat met je gehoor. Zo’n online test is snel, gemakkelijk vanuit huis uit te voeren en erg handig voor een eerste indicatie. Maar twijfel je vervolgens of je klachten wel serieus genoeg zijn om een audicien te bezoeken? Of weet je gewoon niet zo goed wat je van zo’n afspraak kunt verwachten? Misschien ben je wel bang dat je een gehoorapparaat nodig blijkt te hebben. Lees hier alles wat je moet weten over je eerste bezoek aan de audicien en je zult zien dat je zorgen nergens voor nodig zijn!

Wanneer naar de audicien?

Als je aan acuut gehoorverlies lijdt of bijvoorbeeld plotseling te maken hebt met een harde piep in je oren, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk terecht kunnen. Als je online zoekt naar een audicien met spoed in jouw woonplaats, dan zul je zien dat je vaak al op korte termijn een afspraak kunt maken. Ook als er geleidelijk gehoorproblemen lijken te ontstaan, of je begint te twijfelen of je nog wel zo goed hoort als vroeger is het verstandig om een afspraak te maken voor een hoortest. Zelfs als je geen specifieke klachten ervaart is het verstandig om met regelmaat een audicien te bezoeken, zodat eventuele problemen tijdig gesignaleerd en verholpen kunnen worden.  

Hoortest

Voor een snelle eerste indicatie, kun je altijd een gratis online hoortest uitvoeren. Zo weet je in een paar minuten hoe het met je gehoor gesteld is. Ook als je voor het eerst een afspraak hebt bij een audicien in de winkel, behoort een hoortest uiteraard tot een van de belangrijkste onderdelen. Tijdens de test draag je een hoofdtelefoon en wordt aan de hand van piepjes met verschillende geluidsniveaus en toonhoogtes de kwaliteit van het gehoor van beide oren gemeten. Met de hoortest wordt niet alleen de mate van slechthorendheid bepaald en of het oor goed werkt, maar ook hoe verschillende delen functioneren en wat de oorzaak is van eventuele problemen. Vervolgens onderzoekt de audicien door middel van een verstatest hoe goed je spraak kunt volgen in een rumoerige omgeving. 

Hooradvies

Naast de testresultaten die meteen worden besproken, kun je van de audicien ook een persoonlijk adviesgesprek verwachten. Zo zal er gevraagd worden naar je dagelijkse bezigheden, activiteiten en leefstijl, zodat er advies gegeven kan worden over een oplossing voor jouw specifieke gehoorproblemen, die het beste bij je past. Houd er rekening mee dat een professionele hoortest in de winkel ongeveer 15 minuten duurt en dat je oren goed schoon moeten zijn. Laat je oren bij twijfel dan ook eerst controleren en zo nodig uitspuiten bij de huisarts voordat je de audicien bezoekt. 

Oplossingen

Stel je je bezoek aan de audicien uit omdat je bang bent dat je een gehoorapparaat nodig hebt? Bedenk dan dat je kwaliteit van leven aanzienlijk zal verbeteren als je straks van je gehoorproblemen af bent. Je dagelijks enorm moeten focussen om mensen te kunnen staan en gesprekken te kunnen volgen, kost veel energie en het kan dan ook zomaar zijn dat met het verdwijnen van je gehoorproblemen ook andere klachten, zoals vermoeidheid, afnemen. Daarbij ontwikkelt de techniek ontzettend snel en zijn er tegenwoordig geavanceerde hoortoestellen beschikbaar die je niet eens meer ziet zitten. Daarbij zijn gehoorproblemen niets om je voor te schamen! Nu je weet wat je van een eerste bezoek bij de audicien kunt verwachten, heb je vast geen twijfels meer over het maken van een afspraak.