‘Ik houd niet van Franse wijn’. Het is een uitspraak die je mensen misschien wel eens hebt horen doen. Eentje waar je misschien begripvol op reageerde, als jouw enige ervaring met een Frans wijntje ook niet echt memorabel was. Of eentje waar je je juist niks bij voor kon stellen, omdat jouw favoriete wijn juist uit Frankrijk komt. Kun je eigenlijk zeggen dat je niet van de wijn uit een specifiek land houdt? Of doe je daarmee een heleboel wijnen tekort?

De bakermat van de wijn

Zeg je wijn, dan zeg je Frankrijk. Niet zo vreemd, want dit land lag als het ware aan de basis van de wijnwereld zoals we deze tegenwoordig kennen. Veel van de Franse wijnstreken zijn wereldberoemd, denk aan Bordeaux, Champagne en ook de Bourgogne wijn. Maar ook veel van de druivenrassen die tegenwoordig wereldwijd worden gebruikt om wijn mee te produceren, komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Veel mensen denken bij een Merlot, Sauvignon Blanc of Chardonnay automatisch aan Frankrijk, de namen zijn tenslotte Frans, maar dat is lang niet altijd terecht. Ook in wijngebieden verspreid over de rest van Europa en zelfs de hele wereld worden deze druiven tegenwoordig gebruikt om wijnen mee te produceren.

Het grappige is, is dat je dit vaak goed kunt proeven, nog zonder op het etiket te kijken. Er zijn namelijk een heleboel factoren die een rol spelen in de uiteindelijke smaak van een wijn. De druif speelt uiteraard een belangrijke rol, maar het klimaat waar deze groeit is zeker net zo belangrijk. Een Merlot uit Frankrijk kan dus een heel andere smaak hebben dan uit een ander land, en zelfs binnen Frankrijk kunnen door klimaatverschillen en vinificatiemethodes ook verschillen in smaak optreden.

Oordeel niet te snel

Om te kunnen zeggen dat je van Franse wijnen houdt, of juist niet, zijn er eigenlijk te veel soorten te koop. Misschien lust je een goede Bordeaux heel graag, maar heb je een stuk minder affiniteit met Cote du Rhone wijn. Dat kan. Frankrijk kent ruim 785.000 hectare aan wijngaarden, en allemaal leveren zij zo hun eigen wijnen op. Hoe deze smaken, hangt van allerlei factoren af. Welke druiven er worden gebruikt is een heel belangrijke, maar ook het klimaat speelt een grote rol. 

Krijgt een druif meer zon, dan is de wijn vaak wat zoeter dan wanneer deze uit een wat minder zonnig klimaat komt. Bovendien worden wijnen in verschillende gebieden vaak traditioneel op een eigen manier, net weer wat anders dan in een andere streek, gemaakt, wat ook weer tot smaakverschillen kan leiden. Zeggen dat je niet van Franse wijnen houdt, of er juist dol op bent, is dus eigenlijk te kort door de bocht. Lust je wijn, dan is er namelijk altijd wel minimaal één Franse wijn te vinden die je lekker vindt, net zoals er ook zeker eentje zal zijn die je helemaal niet smaakt.