Je kent het wellicht wel, je loopt de sportschool in en een vriend of vriendin vertelt je een nieuwe fitnesstip. Vol vertrouwen vertel jij dit weer door aan wat andere personen en binnen de kortste keren is heel de fitnessruimte van de tip overtuigt, het zal dan ook wel waar zijn.. toch? Fout. In de wereld van fitness bestaan er vele fabeltjes over oefeningen en voedsel. Hoewel het waar is dat een bepaalde oefening voor de een beter werkt dan voor de ander, zijn er volgens experts een bepaald aantal mythes waar jammer genoeg nog veel personen van overtuigd zijn. Trap er niet in!
Nu dat gezegd is, is het tijd om wat onzin voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen!
Mythe 1
“Het eindeloos uitvoeren van crunches en sit-ups zorgt ervoor dat je eindelijk die sixpack tevoorschijn toont!”
De volgende keer als je weer een tell sell reclame ziet over (een variant van) de Ab King Pro of een van de andere honderden buikspiermachines, zap dan meteen door. “Met slechts drie minuten op de <naam product> verlies je binnen no time die lovehandles en overtollig vet.. etc etc” Zolang er een laagje vet over je buik zit, komt die sixpack niet tevoorschijn. Je kan niet zomaar een willekeurige plaats uitkiezen waar je het vet wilt verbranden, en dat vervolgens trainen. Vet verlies je gelijkmatig over het lichaam. Het enige wat je met een willekeurig tellsell product zal bereiken, is hetzelfde als je zou bereiken met sit-ups op de grond.
De juiste manier om vet te verbranden en écht die sixpack te kweken, bestaat uit een cardiovasculaire workout in combinatie met een gezond eetpatroon.
Mythe 2
“Trilplaten zijn de manier om vet te verbranden!”
Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, die trilplaten. Ze zouden zogenaamd het vet van je lichaam aftrillen! Leuk idee, maar jammer genoeg simpelweg een hoop loze beloften. Onderzoek wijst uit dat je zo’n 7000 minuten opeen trilplaat moet staan (tijdens het uitvoeren van oefeningen) om 1 kilo vet kwijt te raken.
Mythe 3
“Als het zweet niet van je afdruipt, heb je niet hard genoeg getrained.”
Het produceren van zweet is niet per definitie een indicatie van hard trainen. Je lichaam begint zweet te produceren om je lichaam koel te houden. Het is dan ook heel goed mogelijk een groot aantal calorieen te verbranden zonder een druppel zweet.
Mythe 4
“Zolang je je goed voelt tijdens het sporten, ben je goed bezig.”
Ook dit is een van de vele fouten die mensen maken. Je hebt het vast eens meegemaakt: Je hebt een lange tijd niet gesport, en je wordt toch weer overgehaald eens mee te doen. Resultaat: 1 á 2 dagen later barst je van de spierpijn en heb je spijt dat je zo enthousiast hebt meegedaan. Vaak voel je op het moment van trainen de spierpijn niet, deze komt pas later. Let daarom altijd op dat je jezelf niet overtraint.
Mythe 5
“Wil je echt resultaten zien? Dan zul je wat pijn moeten ondergaan ook!”
Een lange tijd heeft er een bepaald gezegde geheerst op fitnessgebied. Namelijk “No pain, no gain”. Dit is tegenwoordig echter geclassificeerd als de grootste onzin. Het No pain, No Gain principe houdt in dat om resultaten te bereiken, je tijdens je oefeningen ook pijn zal moeten ondergaan. Alhoewel het vaak voorkomt dat je 1 of 2 dagen na het trainen last krijgt van spierpijn, is dit heel iets anders dan het voelen van pijn tijdens de workout. Als een oefening pijn doet, doe je of iets niet goed, of lijdt je waarschijnlijk al aan een blessure.
Mythe 6
“Vrouwen die met gewichten trainen, worden per definitie groter”
Ook dit klopt niet. De meest gemotiveerde en actieve bodybuilders doen er jaren over om groot en breed te worden. Het gebruik van een schema dat bestaat uit veel herhalingen met een laag gewicht, is perfect voor het tonen en sterker maken van de spieren. Bovendien zal je er op deze manier niet uit komen te zien als Ms. Olympia.
Mythe 7
“Het is makkelijk gewicht te verliezen”
Jammer genoeg is niets minder waar! Die personen die je in de bekende Tellsell reclames ziet hebben die buik écht niet van 3 minuten trainen per dag gekregen. Gewicht verliezen vereist een combinatie van trainen en een goed eetpatroon. Laat ook de zogenaamde afslankpillen maar in de schappen staan, doe daarentegen die trainingsbroek aan en stap de sportschool in! Met behulp van onze schema’s en workouts heb je wél dat figuur voor de zomer.