Seksueel actieve mensen ouder dan 50 hebben meer kans op een beter geheugen. Dat beweert een recent onderzoek. Volgens het onderzoek dat is gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior, heeft het regelmatig hebben van seks verband met een verbeterd geheugen.

Mark Allen, een docent in de school voor psychologie aan de universiteit van Wollongong in Australië, voerde onderzoek uit bij 6.016 personen, die allemaal ouder waren dan 50. De gegevens, die werden verzameld door de Engelse longitudinale studie over vergrijzing in 2012 en 2014, kwamen uit ondervragingen aan 2.672 mannen en 3.344 vrouwen over een aantal aspecten van hun leven, waaronder hun gezondheid, dieet en seksuele activiteit.

Seksuele en intieme relaties

De deelnemers voltooiden ook een episodische geheugentest in 2012 en 2014, waarbij Allen de resultaten van beide kon vergelijken. Allen kwam tot de conclusie dat terwijl alle volwassenen over de hele linie tekenen van geheugenverlies vertoonden, diegenen in meer seksuele en intieme relaties beter konden presteren bij de geheugentests.

Dit toont aan dat frequente seks op de korte termijn een positief effect kan hebben op geheugenretentie. “Deze bevindingen bouwen voort op experimenteel onderzoek dat heeft aangetoond dat seksuele activiteit het episodisch geheugen bij niet-menselijke dieren verbetert”, verklaarde het onderzoek ter afsluiting. “Verder onderzoek met langere tijdsbestekken en alternatieve maatregelen voor cognitieve achteruitgang wordt aanbevolen.”

Chemicaliën

In 2016 beweerde een onderzoek door een team van McGill University in Canada dat vrouwen met meer seks betere herinneringen hebben. De onderzoekers vonden een correlatie tussen de groei van de hippocampus, het gebied van de hersenen dat emoties bestuurt, geheugen en het zenuwstelsel, en seks. “Het is aangetoond dat de chemicaliën die betrokken zijn bij het signaleren van beloningen voor de hersenhormonen en neurotransmitters, geassocieerd zijn met zowel geheugen als seksuele activiteit”, vertelde Jens Pruessner, een professor in psychologie aan de McGill University die betrokken was bij het onderzoek, in grote lijnen .

Tijdens hun onderzoek vroeg het team een kleine club van 78 heteroseksuele vrouwen jonger dan 30 jaar om deel te nemen aan een geheugentest waarbij de gezichten van mensen zijn betrokken, en een andere met abstracte woorden. De resultaten toonden aan dat de vrouwen die het meest seks hadden beter in staat waren abstracte woorden en gezichten te onthouden.