Met ruim 200 calorieën per stuk lijkt de avocado een vrucht waar je ver weg van moet blijven. Niets is minder waar. De avocado is een van de belangrijkste fruitsoorten voor je gezondheid, ook als je wil afvallen. De Aztekenen noemden de avocado niet voor niets het ‘fruit van de Goden’.

VET
Een groot misverstand bij mensen die willen afvallen, is dat ze alle vette voeding weglaten. Natuurlijk, chips, pinda’s en een zak fruitgums per dag zorgen ervoor dat de kilo’s er in snelvaarttempo bij komen. Een avocado bevat zo’n 15 gram vet per stuk, maar dit zijn goede vetten. Ze verhogen het HDL-cholesterol, dat het goede cholesterol in het lichaam is. Simpel gezegd werkt deze goede variant het slechte cholesterol in het lichaam op, en dat kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Ook zijn avocado’s rijk aan Omega 3

VITAMINEN
Een avocado is onder voedseljunkies niet alleen populair vanwege de gezonde vetten. Het ‘goddelijk stukje fruit’ bevat 18 aminozuren die het lichaam gebruikt om eiwitten te creëren. Omdat avocado’s veel vezels bevatten, absorbeert het lichaam de eiwitten in de vrucht gemakkelijk.

Daarnaast bevat de avocado verschillende vitamines. Zo zorgt vitamine A ervoor dat het immuunsysteem een opkikker krijgt en huid, haar en botten gezond blijven. De verschillende vitamines B helpen tegen depressies en kunnen zenuwen in bedwang houden bij spannende situaties. De vitamines C en E beschermen tegen ontstekingen.

LEKKER
Leuk, al die feitjes, maar avocado’s zijn bovenal ook gewoon lekker. In de winkel moeten ze zacht aanvoelen. Een goede, rijpe avocado heeft zacht geelgroenig vruchtvlees. Zorg ervoor dat de avocado niet overrijp is, en bewaar ‘m ook niet in de koelkast. Je kunt een avocado daarbuiten zo’n zes dagen goed houden.

Je kan de avocado op verschillende manieren wegsmikkelen. De simpelste variant is natuurlijk de avocado door de helft te snijden en lekker lepelen. Maar het vruchtvlees kan ook lekker zijn op brood of in salades. Leuker is om te experimenteren door bijvoorbeeld de avocado’s te vullen: halveer de avocado, en vul beiden helften met bijvoorbeeld pasta, een garnalensalade of tonijn.