Afvallen kan heel makkelijk zijn, maar als je niet weet waar je moet beginnen kan het nogal eens tegenvallen. Daarom hebben wij 10 tips bij elkaar gezocht om te zorgen dat afvallen realiteit wordt.

10. Gooi die junkfood weg

Het maakt niet uit hoe gedisciplineerd je bent, als er junkfood binnen handbereik is, eet je het op een gegeven moment op. Het enige dat nodig is na een lange dag werken is je handen uitsteken en die zak chips openmaken. Doe een kleine zoektocht door je huis en gooi alle junkfood weg. Als je geliefde of kinderen ook junkfood in huis hebben, gooi deze dan ook weg. Ze zullen je later bedanken.

9. Blijf gehydrateerd

Als je een aantal glazen water drinkt voor je gaat eten zorgt dit ervoor dat je maag voller raakt, waardoor je minder zal eten. Onderzoek wijst uit dat mensen die deze strategie volgen meer gewicht verliezen dan mensen die dat niet doen. Houd je niet van water? Probeer dan eens wat citroen of limoen toe te voegen, of neem groene thee. Het belangrijkste is dat je gehydrateerd blijft en je je maag vult met vloeistof in plaats van calorierijke producten.

8. Ga om met gezonde mensen

Of je het wilt of niet, je gedrag spiegelt zich vaak aan dat van de mensen waar je het meeste mee omgaat. Als je veel mensen om je heen hebt die alcohol drinken, is de kans ook groter dat je zelf een glas meer neemt, of als je omgaat met mensen die op voetbal zitten, is de kans ook groter dat je deze sport zelf leuk gaat vinden. Kortom, als je dus omgaat met mensen die gezond leven, is de kans groot dat je zelf ook bewuster wordt met voeding en sport.

7. Eet elke twee tot drie uur

Een van de beste dingen die je kan doen om dat gewicht eraf te houden is een schema maken met de tijden waarop je eet, en je er ook aan te houden. Als je regelmatig eet, zeg je eigenlijk tegen je lichaam dat je constant voeding en vitaminen binnen krijgt, en je lichaam dus niets hoeft op te slaan. Probeer eens na te gaan om welke tijden je normaal gesproken uit bed komt en je weer gaat slapen. Plan dan elke 2 tot 3 uur een maaltijd in. Houdt in je achterhoofd dat gewichtsverlies alleen werkt als je stofwisseling hoog is. Hoe minder maaltijden op een dag, hoe langzamer je stofwisseling zal werken.

6. Leer koken

Tijdelijke voedingsschema’s werken vrijwel nooit op de lange termijn. Als je echt gewicht wilt verliezen en dit ook zo wilt behouden, is het van belang dat je je hele levensstijl omgooit. Als je gezonde voeding namelijk associeert met ‘saai’ en ‘vies’, dan zal je zo’n dieet niet lang volhouden. Door te leren hoe je kruiden moet gebruiken en diverse, leuke soorten voedsel klaar kan maken zorgt ervoor dat je de rest van je leven de juiste voeding kan eten. Gezond eten hoeft echt niet saai te zijn.

5. Vermijdt suikers, pasta’s en wit brood

Wanneer je volkoren koolhydraten binnenkrijgt, duurt het een tijd voor je lichaam het voedsel af kan breken. Dit zorgt ervoor dat je een consistente voorraad voedsel in je lichaam hebt. Voedingsmiddelen als pasta, witbrood of welk hoog in suikers middel dan ook worden enorm snel verteerd en geven je lichaam een snelle energieboost. Omdat je lichaam al deze energie niet in een keer nodig heeft, zet het dit om in vet. Over het algemeen hebben deze producten weinig gezonde stoffen en resulteert het eten ervan alleen maar in meer vet.

4. Ontbijt overslaan? Vergeet het maar

Je stofwisseling zakt wanneer je gaat slapen. Je lichaam raakt in een status die ook wel catabolisme genoemd wordt, wat in het kort afbraak betekent. De beste manier om je stofwisseling ‘s ochtends weer een jumpstart te geven is het eten van een gevarieerd ontbijt. Je ontbijt zou op zijn minst een stuk fruit, groente, een eiwitrijk product en een glas water moeten bevatten. Je kan ook een volkoren product toevoegen, zoals havermout.

3. Neem een hond

Nee, de man zijn beste vriend is echt niet alleen maar leuk om te hebben, het is ook nog eens handig. Een groot gedeelte van gewicht verliezen is het onderhouden van een gezonde, actieve levensstijl. Ondanks dat het misschien raar klinkt, heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die een huisdier hebben, vaak actiever zijn dan mensen zonder huisdier. Je hond ‘s avonds uitlaten zorgt er in ieder geval voor dat je niet op die bank blijft hangen, of met je hand in die chipszak zit – die je overigens al weg had moeten gooien!

2. Gun jezelf wat lekkers

Alles wat we hiervoor zeiden klopt, en je zal ook je levensstijl moeten veranderen om echt gewicht te verliezen en dit vast te houden. Toch is het belangrijk dat je jezelf niet straft, maar zelfs beloont. Gezond eten betekent echt niet dat je nooit meer een hamburger of pizza naar binnen mag werken. Sterker nog, mensen die diëten waarbij ze helemaal niets lekkers meer mogen eten vallen alleen maar sneller door de mand. De oplossing is jezelf af en toe een lekker tussendoortje te gunnen. Eet iets wat je lekker vindt, maar niet teveel!

1. Doe aan gewichtstraining

Je spieren zijn verantwoordelijk voor een veel hogere stofwisseling dan je botten of vet. Dat betekent in het kort dat je lichaam meer energie verbruikt om je spieren te bevoorraden, dan elke andere weefsel in je lijf. Door het heffen van gewichten en het aankomen van spiermassa houd je je stofwisseling en het aantal calorieën dat je verbrandt op een hoog pitje. Dit is een van de meest over het hoofd geziene aspecten als het aankomt op vetverlies schema’s.

Gebruik bovenstaande tips en laat ons weten hoe het gaat! Meer weten? Volg ons dan op Twitter voor dagelijkse tips en informatie.