Terwijl vriendlief de kriebels krijgt van een knalgele Lamborghini, maak je mij blijer met een klein autootje zoals een Fiat 500. En omdat niets lekkerder is dan een avondje bankhangen met een goede film op tv, dacht ik: waarom combineer ik die twee (stiekeme) liefdes niet gewoon? Zo gezegd, zo gedaan! Dit is een eerbetoon aan de leukste auto’s van het witte doek. Van de Mini’s uit The Italian Job tot Harry Potters vliegende Ford: ik weet zeker dat je verliefd zal worden op deze vierwielers!

Herbie – 1963 Volkswagen Beetle


Herbie aka de Love Bug, is zonder twijfel de meest schattige auto in deze lijst. Herbie is geen gepantserd, vuurspuwend monster, maar een minuscuul autootje met ambities en een gevoel voor liefde. De VW Beetle uit 1963 verscheen voor het eerst als Herbie in de film The Love Bug in 1968. Met zijn nummer 53 werd deze parelwitte auto met rode, witte en blauwe race-strepen meteen een grote hit onder fans wereldwijd. Herbie speelde in een reeks films en tv-shows en bracht honderden miljoenen euro’s op. Herbie was zelfs een van de eersten die het ‘filmfranchise’-concept op gang bracht. In totaal zijn er zo’n 100 Herbies gemaakt en vandaag de dag zijn er daar nog ongeveer 50 van over.

White Chicks – BMW E30 Cabrio 2002

Oké, de wagen zelf is dan misschien maar een paar seconden in beeld, maar we konden dit filmmoment simpelweg niet overslaan en hebben daarom ook maar gewoon de video hierboven geplaatst. In deze scèene uit White Chicks rijden Kevin en Marcus (natuurlijk in complete vermomming) samen met hun girls in een knalrode BMW E30 uit 2002. Wat de scène echter zo geweldig maakt, is dat de groep meiden vervolgens he-le-maal los gaat op Vanessa Carlton’s A Thousand Miles.

The Italian Job – Mini Cooper S


Als we kijken naar de beste autoscènes in films, dan staat de Mini-Cooper-achtervolging uit The Italian Job (zowel remake als origineel) hoog op het lijstje. Het origineel met Michael Caine was een soort 1,5 uur durende advertentie voor het model, maar de 2003-versie met Mark Wahlberg tilde de ‘coolheidsfactor’ naar een nóg hoger niveau. Hoewel de voertuigen nu door BMW worden geproduceerd, werden ze in eerste instantie gemaakt door het sinds kort gesloten British Motor Company. De Mini Cooper S uit The Italian Job is cool en cute, maar laat absoluut niet met zich sollen. Oh, en je weet pas echt hoe fijn een Mini is, als je ermee probeert in te parkeren in een drukke stad. Geloof me.

Grease – 1948 Ford De Luxe


Deze auto werd systematic, hydromatic, ultramatic… maar bovenal werd hij Greased Lightnin’!
In misschien wel de meest bekende scène uit de klassieke filmmusical wordt deze gehavende Ford Deluxe uit 1948 omgevormd tot ‘Greased Lightning’. Voor deze actie waren natuurlijk de T-birds verantwoordelijk, onder leiding van de (toen nog) bloedhete John Travolta. De auto stond vervolgens ook centraal bij de overwinning van Danny Zuko in een dragrace tegen de rivaliserende bende ‘de Scorpions’.

Harry Potter – Ford Anglia


Harry en Ron maakten in de tweede film van Harry Potter één van hun meest dramatische entrees op Hogwarts, in de geweldige vliegende Ford Anglia. In de gedenkwaardige scène raceten de twee schoolvriendjes (met Hedwig achterin) door het prachtige Engelse platteland om de Hogwarts Express te achtervolgen. Dat verliep helaas niet helemaal lekker want ze maakten een nogal ongelukkige landing; pal in het midden van de Whomping Willow op het terrein van de school. Mocht je ooit zelf zo’n lichtblauwe Ford Anglia 105E Deluxe aanschaffen, dan hopen we dat je er beter mee om gaat dan Harry en Ron!

Cruel Intentions – Jaguar XK140 Roadster


Sebastian’s vintage Jaguar uit Cruel Intentions is een absolute schoonheid en speelt een centrale rol in het verhaal van deze klassieke jaren negentig film. Kathryn (Sarah Michelle Gellar) maakt in de film een weddenschap dat haar stiefbroer, Sebastian (Ryan Phillippe), niet in staat is om Annette (Reese Witherspoon) in bed te krijgen voor de start van het nieuwe schooljaar. Als Sebastian verliest, krijgt Kathryn de Roadster en als hij wint, krijgt hij Kathryn. Heel normaal, zo’n deal! De Jaguar XK140 werd door het Britse Jaguar gemaakt tussen 1954 en 1957. Hij was verkrijgbaar in de smaken roadster, cabriolet en coupé. De iconische oldtimer koop je nu tweedehands vanaf ongeveer 70.000 euro!

Dumb and Dumber – Ford Econoline


De iconische Mutt Cutts bestelbus wordt in de 1994 komedieklassieker Dumb and Dumber bestuurd door Lloyd Christmas en Harry Dunne. Onder die ruige oren en al die vacht, vinden we een heuse Ford Econoline uit 1984. De Mutt Cutts-bus maakte tevens een terugkeer in het Dumb and Dumber-vervolg dat in 2014 werd uitgebracht, Dumb and Dumber To. Het busje is bedekt met ruige, bontachtige vloerbedekking rondom de auto en heeft zelfs een staart, vier poten en een hoofd. En wil je de auto vullen met benzine? Dan zal je zelfs het achterbeen van de hond op moeten tillen. Een beetje net als een plassende hond dus!

Er zijn tal van bekende filmauto’s, maar bovenstaande cars zullen we nooit vergeten. Wil je zelf ook een Herbie of Harry Potter-mobiel voor je deur hebben staan? Ik vond de auto’s tweedehands op GasPedaal.nl.

var _paq = _paq || [];
/* tracker methods like “setCustomDimension” should be called before “trackPageView” */
_paq.push([‘trackPageView’]);
_paq.push([‘enableLinkTracking’]);
(function() {
var u=”https://hpb.innocraft.cloud/”;
_paq.push([‘setTrackerUrl’, u+’piwik.php’]);
_paq.push([‘setSiteId’, ’14’]);
var d=document, g=d.createElement(‘script’), s=d.getElementsByTagName(‘script’)[0];
g.type=’text/javascript’; g.async=true; g.defer=true; g.src=u+’piwik.js’; s.parentNode.insertBefore(g,s);
})();