We moeten steeds meer aandacht schenken aan het milieu. De aardbol heeft namelijk onze hulp hard nodig, en daarom gaan we duurzamer leven. We leggen bijvoorbeeld zonnepanelen op ons dak, investeren in een warmtepomp en gaan elektrisch rijden. Zit jij er ook aan te denken om een elektrische auto aan te schaffen? Hieronder zetten we voor je op een rij waarom je het wel óf niet zou moeten doen.

Duurder in aanschaf, maar wel goedkoper in maandelijkse kosten

Een elektrische auto is duurder dan een brandstofauto. Maar laat dit je niet afschrikken. De maandelijkse kosten van een elektrische auto zijn namelijk aanzienlijk lager dan die van een brandstofauto. Zo betaal je – tot 2025 – voor een elektrische auto geen wegenbelasting, hebt een lagere bijtelling en natuurlijk hoef je de auto niet vol te gooien met brandstof. Wel zullen de kosten van de autoverzekering hetzelfde uitvallen als bij een ‘gewone’ auto. Dit komt omdat de verzekering vaak kijkt naar het gewicht van de auto en de waarde ervan. Een autoverzekering vergelijken bij verschillende verzekeraars loont daarom wel altijd, zodat je altijd voor de goedkoopste premie kunt kiezen. Heb je een goedkope autoverzekering gevonden? Dan is het afsluiten van je autoverzekering zo gepiept.

Beter voor het milieu

Een groot voordeel van een elektrische auto, is dat het beter is voor het milieu. Een elektrische auto stoot namelijk een stuk minder CO2 uit dan een brandstofauto. Wanneer iedereen zal rondrijden in een stekkerauto zal de aardbol een stuk schoner worden. Bovendien kun je de auto ook met groene energie opladen, door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren op jouw dak. Met deze zelfopgewekte stroom kun jij vervolgens jouw auto opladen. Op weg naar vriendinnen met de auto, boodschappen doen of naar het werk: rijden in een elektrische auto is dus zeker geen gek idee wanneer je een steentje wil bijdragen aan het milieu.

Elektrische auto’s rijden een stuk rustiger

Wanneer er een elektrische auto langs je rijdt, hoor je ‘m bijna niet. En dat zal ook voor de bestuurder zo zijn. Hierdoor rijd je een stuk relaxter, zonder dat gebrom van een brandstofmotor in je oren. Toch kan dit ook gevaarlijk zijn voor fietsers en voetgangers, maar daar is een oplossing voor bedacht. Wanneer elektrische auto’s achteruit of minder dan 20 kilometer per uur rijden, maken ze een geluid. Dit zorgt voor iets meer veiligheid op de weg. Daarnaast rijd je altijd in een automaat, aangezien elektrische auto’s niet meer zijn voorzien van een versnellingsbak. Zeg maar hallo tegen een relaxt autoritje!