Bij veel etenswaren is het zo dat ze een beetje gelinkt zijn aan een bepaald seizoen. Stamppot, dat eten we vooral in de winter, wanneer we wel een stevige, warme maaltijd kunnen gebruiken. In de zomer kiezen we dan weer vaker voor lichtere gerechten, en hoeft de avondmaaltijd niet altijd warm te zijn. Een lekkere salade kan dan prima als diner dienen, iets waar de meeste mensen in de winter niet aan moeten denken. Kun je deze parallel ook doortrekken naar het vlees dat op je bord belandt?

In de zomer gaat de BBQ aan

De belangrijkste verschillen die je ziet als het gaat om vlees, is dat in de zomer de vleessoorten die het op de BBQ goed doen beter verkocht worden. Een vleessoort als brisket wordt dan duidelijk meer verkocht, omdat deze zich er zo goed voor leent om op de BBQ te bereiden. En die BBQ, die halen we meestal zo in april, mei pas tevoorschijn, en gebruiken we vooral op zomerse dagen.

Natuurlijk kun je het vlees dat je normaal op de BBQ bereidt ook op andere manieren lekker klaarmaken. Spareribs kun je bijvoorbeeld ook prima in de oven bereiden, en dus kun je ze ook zeker in de winter gewoon in huis halen. Mensen zijn echter van nature wel gewoontedieren. Zijn zij gewend om bepaald vlees op de BBQ te bereiden, dan is de stap om dat anders te gaan doen best groot. Dan liever nog even een paar maandjes wachten, dan kunnen we het gewoon weer op de vertrouwde manier doen. Overigens geldt voor ander vlees dat we kopen ook regelmatig dat gewoontes een rol spelen. Vroeger ging dat nog veel verder, hadden verschillende soorten vlees vaak een vaste dag in de week waarop zij op tafel stonden, maar nog steeds zie je dit wel gebeuren. Eet je ieder jaar met kerst kalkoen, traditioneel bereid, dan is de kans klein dat je dit op andere dagen van het jaar ook zal doen. Zelfs al vind je het vlees nog zo lekker.

Gewoontes in stand houden of doorbreken?

Merk jij ook dat je in het ene seizoen vaker voor een bepaald soort vlees kiest dan in het andere? Dan is daar natuurlijk niets mis mee. Als jij dat prima vindt, kun je dat gewoon zo houden. Wil je er echter verandering in brengen, dan zijn daar ook genoeg mogelijkheden voor.

Vaak maak je vlees al jaren op dezelfde manier klaar. Wil je je gewoontes veranderen, dan kun je eens zoeken naar lekkere recepten met dit soort vlees, die beter bij een ander seizoen passen. Zo kunnen spareribs opeens je favoriete winterse kostje worden, terwijl je in de zomer juist van een lichte stamppot met spekjes geniet.