In je eigen huis wil je een veilig gevoel hebben. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat in jouw woning iets naars gebeurt, zoals een inbraak of brand. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen om jouw woning helemaal veilig te maken. Van het installeren van een rookmelder en het regelmatig uit laten voeren van onderhoudswerkzaamheden zoals cv-ketel onderhoud: met deze slimme tips kun je onbezorgd genieten van jouw woning!

Voer tijdig onderhoud uit

Door op tijd en met regelmaat de technische elementen aan je woning bij te houden zorg je ervoor dat alles in optimale staat verkeert en er bijvoorbeeld niet zomaar brand uitbreekt. Denk aan het uit laten voeren van onderhoud van je cv-ketel en het schoonmaken van de schoorsteen. Dit kun je het beste laten doen door iemand die hier expert in is, zodat je er zeker van kunt zijn dat alles na een onderhoudsbeurt weer naar behoren werkt. 

Beveilig je woning met rookmelders

Ook handig om op tijd alert te zijn bij brand zijn rookmelder. Hiermee wordt vrijgekomen rook op direct gemeld met een alarmsignaal en kun je op tijd ingrijpen in geval van brand. Je kunt het beste meerdere rookmelders over de woning te verdelen. Bijvoorbeeld één in de slaapkamer, één in de woonkamer en één in de hal van iedere verdieping. 

Zorg voor een brandblusser in huis

Mocht er toch brand uitbreken, dan is dit snel verholpen als je een brandblusser in huis hebt. Bewaar deze op een handige plek waar je er snel bij kunt, zoals in een keukenkastje of in de gangkast. Heb je een vlam in de pan? Blus dit dan nooit met water. Dit kan het vuur juist verergeren. Een brandblusser is dan een veiligere optie. 

Schaf een alarmsysteem aan

Naast brand is de grootste angst van veel mensen woninginbraak. Helaas komt het nog vaak voor dat er wordt ingebroken. Zorg er daarom voor dat jouw huis goed is beveiligd. Zorg voor stevige sloten zodat inbrekers niet zomaar bij je naar binnen kunnen komen. Ook is het slim om je woning altijd een bewoonde indruk uit te laten stralen, ook wanneer je even niet thuis bent. Laat dus altijd voldoende licht branden. Wil je voor ultieme veiligheid gaan? Schaf dan een alarmsysteem aan, zodat je weet dat jouw woning optimaal is beschermd tegen ongewenste indringers.