Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten behang op de markt dat het moeilijk kan zijn te beslissen welke voor je woning geschikt is. In deze blogpost bekijken we verschillend soorten behang en bespreken we de voor- en nadelen van elk.

Damast behang

Damast behang is tegenwoordig een populaire keuze voor woningen. Het patroon zelf is niet al te ingewikkeld om zelf te plaatsen, maar je kunt beter een expert raadplegen als je niet zeker bent hoe het bij je inrichting zal staan en of je zelf naadloos kan behangen.

Voordelen:

Damast behang is er in allerlei kleuren en stijlen (zie bijvoorbeeld de collecties van Eijffinger), zodat je de juiste kleurstelling kunt kiezen die bij je inrichting past. Je kunt ook kiezen voor matte of hoogglanzende afwerkingen die gemaakt zijn met organische materialen zoals sojaolie in plaats van chemicaliën op basis van aardolie.

Nadelen:

Omdat damast motieven vaak donker zijn, kunnen ze kamers kleiner doen lijken dan behang met lichtere kleurstellingen. Ook klagen veel mensen dat dit typebehang moeilijk schoon te maken is.

Bargello behang

Het bargello patroon is een oude Europese naaitechniek die naar de Verenigde Staten werd overgebracht en door Florence Broadhurst tot een populaire behangsoort werd omgevormd. Bargello behang heeft meestal geometrische vierkanten in zich herhalende patronen, en ze zijn er in verschillende kleurstellingen voor verschillende looks.

Voordelen:

Deze patronen kunnen kamers groter doen lijken omdat ze lichtere kleuren gebruiken, die meer licht weerkaatsen dan donkere tinten doen. Ook is dit soort behang heel onderhoudsvriendelijk, zolang je eraan denkt er geen natte voorwerpen direct aan te hangen.

Nadelen:

Veel mensen vinden dat dit patroon niet zo opvallend is als sommige andere soorten behangontwerpen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn – het patroon valt gewoon niet erg op.

Quatrefoil behang

Quatrefoils hebben een centraal motief dat omgeven is door vier verschillende soorten vormen, meestal in contrasterende kleuren. Deze patronen komen uit de Islamitische kunst en architectuur en komen tegenwoordig veel voor in de Marokkaanse inrichting.

Voordelen:

Ze zijn apart zonder te druk te zijn, zodat ze een kamer visueel interessanter kunnen maken terwijl er een goede balans is met je andere meubels en inrichtingselementen. Een geweldig merk om te bekijken is Osborn & Little.

Nadelen:

Probeer dit patroon niet zelf op te hangen, tenzij je dat al eerder gedaan hebt – quatrefoils vereisen precieze metingen om het patroon goed uit te lijnen. Ook is dit soort behang niet gemakkelijk schoon te maken, dus als er iets op gemorst wordt, wees dan voorbereid om een vakman te bellen.

Chevron behang

Chevron patronen worden vaak verward met damast motieven, maar ze zijn niet helemaal hetzelfde, ook al lijken ze op elkaar. Chevron patronen hebben meestal herhaalde V-vormen die in één richting gaan, terwijl damast motieven meestal herhalende ruitvormen hebben.

Voordelen:

Het chevron patroon is iets veelzijdiger dan sommige andere keuzes op deze lijst omdat het zowel in eigentijdse als in traditionele settings kan worden gebruikt – waardoor het een prima keuze is als je niet zeker weet welke stijl je moet kiezen.

Nadelen:

Deze soort muurbekleding vereist nauwkeurige metingen bij het aanbrengen op je muren, dus probeer het niet zelf te installeren, tenzij je dat al eerder gedaan hebt.